Sanat siltana menneeseen — Kielelliset lähestymistavat historiantutkimuksessa

Ihalainen, Pasi; Valtonen, Heli
Nimeke: Sanat siltana menneeseen — Kielelliset lähestymistavat historiantutkimuksessa
Tekijät: Ihalainen, Pasi (Toimittaja)
Valtonen, Heli (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523457867
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 30.8.2022
Hinta: 21,00 € (19,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 207
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 90 HISTORIANTUTKIMUS. YLEINEN KULTTUURIHISTORIA YLEINEN SOTAHISTORIA. YLEINEN ARKEOLOGIA
Avainsanat: aatehistoria, diskurssianalyysi, historiankirjoitus, historiantutkimus, kieli, käsitehistoria, käsitteet, lähdekritiikki, menetelmät, menneisyys, metodologia, objektiivisuus, tulkinta
Pehmeäkantinen kirja, 2022

34,00 €

Menneisyyden kirjallisia lähteitä tulkitessaan historiantutkija on aina tekemisissä kielen kanssa. Sen avulla on voitu ilmaista ajatuksia, tuntemuksia ja asenteita, joihin tutkija yrittää saada otteen. Sanat eivät silti ole yksiselitteisiä. Kuinka saadaan esimerkiksi selville, mihin laajempaan keskusteluun lähdetekstien kirjoittajat ovat osallistuneet?

Sanat siltana menneeseen tarjoaa havainnollisen johdatuksen historiantutkimuksen kielellisiin menetelmiin, kuten diskurssianalyysiin, käsitehistoriaan ja kontekstoivaan aatehistoriaan. Esimerkkeinä avataan muun muassa nuijasodasta esitettyjen tulkintojen kertomuksellisuutta, virallisiin teksteihin sisältyvää saamelaisten rodullistamista ja aikalaisten tarkoitushakuista historiapolitiikkaa.

Digitalisaation myötä kielellisistä menetelmistä on muodostunut tärkeä osa historiantutkimusta. Teoksen konkreettinen esitystapa palvelee kaikkia historian parissa työskenteleviä opiskelijoista historian ammattilaisiin ja harrastajiin.


Katso myös näitä tuotteita