Sanat siltana menneeseen — Kielelliset lähestymistavat historiantutkimuksessa

Ihalainen, Pasi; Valtonen, Heli
Nimeke: Sanat siltana menneeseen — Kielelliset lähestymistavat historiantutkimuksessa
Tekijät: Ihalainen, Pasi (Toimittaja)
Valtonen, Heli (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523451865
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 31.8.2022
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 207
Tuoteryhmät: Historia
Tiede ja tutkimusmenetelmät
Kirjastoluokka: 90 HISTORIANTUTKIMUS. YLEINEN KULTTUURIHISTORIA YLEINEN SOTAHISTORIA. YLEINEN ARKEOLOGIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: historiantutkimus, menneisyys, kirjalliset lähteet, kerronta, ajattelu, kontekstuaalisuus, diskurssianalyysi, käsitteet, käsitehistoria, aatehistoria, tutkimusmenetelmät, kieli ja kielet, tekstianalyysi
E-kirja, 2022
EPUB
21,00 €

Menneisyyden kirjallisia lähteitä tulkitessaan historiantutkija on aina tekemisissä kielen kanssa. Sen avulla on voitu ilmaista ajatuksia, tuntemuksia ja asenteita, jotka muuten olisivat jääneet unholaan. Sanat eivät silti ole yksiselitteisiä. Kuinka saadaan selville, mihin laajempaan keskusteluun lähdetekstien kirjoittajat ovat osallistuneet?

Sanat siltana menneeseen tarjoaa havainnollisen johdatuksen historiantutkimuksen kielellisiin menetelmiin, kuten diskurssianalyysiin, käsitehistoriaan ja kontekstoivaan aatehistoriaan. Esimerkkeinä avataan muun muassa nuijasodasta esitettyjen tulkintojen kertomuksellisuutta, virallisiin teksteihin sisältyvää saamelaisten rodullistamista ja aikalaisten tarkoitushakuista historiapolitiikkaa.

Digitalisaationkin myötä kielellisistä menetelmistä on muodostunut erittäin tärkeä osa historiantutkimusta. Teoksen konkreettinen esitystapa palvelee kaikkia historian parissa työskenteleviä perustutkinto-opiskelijoista ammatti- ja harrastajatutkijoihin.


Katso myös näitä tuotteita