Vapaan tahdon filosofia

Visala, Aku
Nimeke: Vapaan tahdon filosofia
Tekijät: Visala, Aku (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789524954921
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2. painos, 2019
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 310
Tuoteryhmät: Filosofia ja uskonto
Tiede ja tutkimusmenetelmät
Palkitut teokset ja palkintoehdokkuudet
Kirjastoluokka: 11.14
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: vapaa tahto, vapaus, vastuu, determinismi, libertarismi, skeptisismi, moraali, etiikka, tahdonvapaus, käsitykset, filosofia, tieteellinen maailmankuva
E-kirja, 2018
EPUB
23,00 €

Aivojen, tietoisuuden ja vastuun suhteesta keskustellaan vilkkaasti. Keskusteluun olennaisesti liittyvä kysymys vapaasta tahdosta on aina ollut yksi filosofian, teologian ja tieteen suurista arvoituksista. Ihmisillä todennäköisesti on vapaa tahto. Se ei kuitenkaan välttämättä ole juuri sellainen kuin olemme kuvitelleet.

Joidenkin käsitysten mukaan ihmisillä on täysin vapaa tahto; toisten mukaan ihmisillä voi olla vapaa tahto, vaikka kaikki olisi ennalta määrättyä; kolmannet ajattelevat, että ihmisillä ei ole vapaata tahtoa lainkaan.

Vapaan tahdon filosofia esittelee nämä kolme päänäkemystä perusteluineen. Samalla se luo perusteellisen katsauksen tahdonvapautta koskevaan filosofiseen ja tieteelliseen nykykeskusteluun. Teos pohtii myös viimeaikaisia neurotieteiden ja kognitiotieteiden tuloksia, joiden perusteella tahdonvapautta on kyseenalaistettu. Se tarkastelee laajasti myös näkökulmia minuuteen ja moraaliseen vastuuseen.

Vapaan tahdon problematiikka liittyy läheisesti niin etiikkaan, metafysiikkaan, psykologiaan kuin yhteiskuntatieteisiinkin. Miten inhimillistä käyttäytymistä voidaan selittää? Ovatko ihmiset vastuussa teoistaan? Entä tekoäly ja robotit?


Katso myös näitä tuotteita