Valon varjopuolet — valosaaste ympäristöongelmana

Lyytimäki, Jari; Rinne, Janne
Nimeke: Valon varjopuolet — valosaaste ympäristöongelmana
Tekijät: Lyytimäki, Jari (Kirjoittaja)
Rinne, Janne (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789524953092
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 38,00 € (34,55 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2013
Julkaisuvuosi: 2013
Kieli: suomi
Sivumäärä: 255
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Ympäristö ja luonto
Kirjastoluokka: 50.1 Ympäristönsuojelu. Luonnonsuojelu
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: valo, ympäristöongelmat, ympäristöhaitat, asutus, liikenne, tietoliikenne, mainonta, palvelut, teollisuus, energiantuotanto, elintarviketuotanto, metsätalous, vaikutukset, ihminen, ympäristövaikutukset, ympäristönsuojelu, valosaaste
Vesihyönteinen luulee munivansa järviruokoon, kun se todellisuudessa asetteleekin munansa radioantenniin. Laivojen valot, majakat, öljynporauslautat ja valonheittimet harhauttavat lintuja, jotka menettävät suunnistuskykynsä, törmäilevät toisiinsa ja pahimmillaan nääntyvät lennellessään päämäärättömästi.

Teollisuusmaissa noin neljä viidesosaa ihmisistä asuu kaupunkimaisilla alueilla, ja yli puolet maailman ihmisistä on kaupunkilaisia. Pimeyteen on vaikea päästä muuten kuin kotiin verhojen taakse sulkeutumalla. Keinovalon vaikutuksista ihmisen syöpäriskiin, mielenterveysongelmiin ja lihavuuteen saadaan jatkuvasti uutta tietoa.

Valon varjopuolet kytkee valosaasteen muihin ympäristöongelmiin. Se kuvaa ympäristötutkimuksen menetelmiä sekä ympäristövaikutusten ilmenemistä luonnossa ja yhteiskunnassa. Samalla se esittelee keinoja, joilla tätä helpoimmin havaittavaa globaalia ympäristöongelmaa voidaan rajoittaa: ihmisten viihtyvyyttä, terveyttä ja turvallisuutta voidaan parantaa turhasta tai häiritsevästä valonkäytöstä luopumalla ja valonkäyttöä tehostamalla. Samalla energiankulutus vähenee ja luontaista pimeyttä tarvitsevalle luonnolle jää elintilaa.

"Rikolliset eivät näe yhtään paremmin kuin lainkuuliaiset ihmiset, vaikka hämärämiehistä usein puhutaankin. Pimeällä alueella luvatta liikkuvat joutuvat käyttämään omia valaisimia tai kytkemään normaalit valot päälle poikkeukselliseen aikaan. Tämä herättää huomiota ja lisää kiinnijäämisen riskiä. Toisaalta ympäristön miellyttävä valaistus voi houkutella ihmisiä viettämään vapaa-aikaa kotiensa ulkopuolella, jolloin varkaille voi tarjoutua mahdollisuuksia murtautua koteihin. (...) Pihoissa ja varastoalueilla tyypillisesti turvavaloina käytetyt 300 tai 500 watin halogeenivalot ovat niin kirkkaita, että pahimmillaan ne antavat varkaille hyvän valaistuksen ja erinomaiset edellytykset suoriutua urakastaan nopeasti, samalla kun häikäisevät niin että pahantekijöitä on vaikea havaita alueen ulkopuolelta. Huolellisesti suunnattu ja heikompitehoinen lamppu voikin olla huomattavasti parempi turvallisuuden kohentaja."

"Ainakin kymmenesosa koko maailman väestöstä, kuudesosa eurooppalaisista ja yli 40 % Yhdysvaltain kansalaisista asui jo 1990-luvun lopulla alueilla, joilla on niin paljon keinovaloa, ettei ihmisen silmä kehitä tähtien tarkkaan havaitsemiseen tarvittavaa hämäränäköä."


Katso myös näitä tuotteita