Menneisyyden rakentajat — Teoriat historiantutkimuksessa

Hannikainen, Matti O.; Danielsbacka, Mirkka; Tepora, Tuomas
Nimeke: Menneisyyden rakentajat — Teoriat historiantutkimuksessa
Tekijät: Hannikainen, Matti O. (Toimittaja)
Danielsbacka, Mirkka (Toimittaja)
Tepora, Tuomas (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789524954594
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 341
Tuoteryhmät: Historia
Tiede ja tutkimusmenetelmät
Perusteokset
Kirjastoluokka: 90.01
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: historiantutkimus, teoriat, tutkimusmenetelmät, metodologia, objektiivisuus, lähdekritiikki, käsitteet, historiankirjoitus, historiankäsitys, menneisyys, tulkinta, psykohistoria, evoluutioteoria, sosiaalihistoria, kulttuurihistoria, aatehistoria, kaupunkihistoria
E-kirja, 2018
EPUB
25,00 €

Historiantutkimuksessa hyödynnetään teoreettista tietämystä aina jollakin tavoin. Tutkimus perustuu jäsentelyihin, valintoihin ja käsitteisiin, mutta tutkimustekstissä tämä ei useinkaan näy. Teoriat ja niiden käyttö tutkimuksen apuvälineinä ovat jääneet vähälle huomiolle myös historian teoreettisissa menetelmäoppaissa.

Menneisyyden rakentajat tarkastelee kriittisesti ja ennakkoluulottomasti eri teoriaperinteiden ja historian välistä suhdetta. Teorioita käytetään historiantutkimuksen apuna monipuolisesti ja vaihtelevasti: ei ole olemassa yhtä ”historianteoriaa”, vaan yleensä historioitsija lainaa, soveltaa ja kehittää lähitieteiden teoreettista tietämystä.

Historiantutkija voi myös keskustella erilaisten teoriaperinteiden kanssa. Teos tarkastelee mm. luonnon- ja käyttäytymistieteiden hyödyntämistä sekä ns. digihumanismia ja ”ison datan” käyttöä historiantutkimuksessa.


Katso myös näitä tuotteita