Kolonialismi Suomen rajaseuduilla

Kullaa, Rinna; Lahti, Janne; Lakomäki, Sami
Nimeke: Kolonialismi Suomen rajaseuduilla
Tekijät: Kullaa, Rinna (Toimittaja)
Lahti, Janne (Toimittaja)
Lakomäki, Sami (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523457485
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 2.6.2022
Hinta: 23,00 € (20,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 428
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
Avainsanat: kolonialismi, Suomi, historia, rajaseudut, saamelaiset, alkuperäiskansat, vuorovaikutus, etniset vähemmistöt, suomalaiset, Lappi, Karjala, Petsamo
Pehmeäkantinen kirja, 2022

36,00 €

Suomen historian yleisesitykset muodostavat usein eheän kansallisen tarinan, jossa tapahtumat sijoittuvat selkeisiin ajallisiin ja paikallisiin rajoihin. Kolonialismi Suomen rajaseuduilla keskittyy sen sijaan Suomeksi kutsutun alueen ja suomalaisiksi kutsuttujen yhteisöjen moninaisiin, alati muuttuviin ja usein sumeisiin rajaseutuihin. Samalla se tarkastelee, miten kolonialismi on muokannut näitä rajaseutuja, ja kyseenalaistaa perinteisen kuvan, jossa Suomi on joko ollut kolonialismin uhri tai pysytellyt kokonaan sen ulkopuolella.

Teos havainnollistaa, kuinka Suomea ja suomalaisuutta on rakennettu vuosisatojen kuluessa, kun on kamppailtu rajaseutujen hallinnasta. Millaista siirtomaavaltaa Suomi harjoitti Petsamossa? Millaisia kiistoja talvi- ja jatkosodan karjalaisevakkojen asuttaminen Uudenmaan ruotsinkielisille alueille aiheutti? Millä tavalla pohjoiseen suunniteltu Jäämeren rata on toisintanut kolonialistista perintöä?

Kolonialismi Suomen rajaseuduilla osoittaa, miten suomalaisuus on aina ollut muuttuva ja kiistelty verkosto, kun monikulttuurisilla ja -kielisillä rajaseuduilla on luotu yhteyksiä ja vedetty rajoja. Näin teos auttaa ymmärtämään, että Suomen historia on samalla kolonialismin historiaa, jonka perintö muokkaa myös oman aikamme yhteiskuntaa.


Katso myös näitä tuotteita