Venäjä, energiavalta — Öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen

Tynkkynen, Veli-Pekka
Nimeke: Venäjä, energiavalta — Öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen
Tekijät: Tynkkynen, Veli-Pekka (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523457607
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 30.3.2022
Hinta: 21,00 € (19,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 232
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 32 VALTIO-OPPI. POLITIIKKA
Avainsanat: Venäjä, energiapolitiikka, energia, demokratia, yhteiskunta, valta, ilmastonmuutos, politiikka, ulkopolitiikka, kansainväliset suhteet, kansainvälinen politiikka, fossiiliset polttoaineet, uusiutuvat energianlähteet
Pehmeäkantinen kirja, 2022

34,00 €

Energian ja vallan kytkös on Venäjälle kohtalonkysymys. Putinin hallinto on hyödyntänyt öljyä ja kaasua poliittisten tavoitteidensa ajamiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Se väistelee vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnassa, hamuaa arktisen alueen rikkauksia ja on valmis avoimeen hyökkäyssotaan pitääkseen kiinni vallastaan.

Venäjä, energiavalta seuraa öljyn ja kaasun virtaamista venäläisen yhteiskunnan läpi - maan uumenista kotimaisille kuluttajille ja kansainvälisille markkinoille. Teos tutkii, millä tavoin riippuvuutta fossiilisista energialähteistä oikeutetaan tavallisille venäläisille ja minkälaista roolia ne näyttelevät maan ulkosuhteissa. Esimerkiksi öljy- ja kaasutulojen ansiosta valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom on voinut tarjota huokeaan hintaan ydinvoimalahankkeita ulkomaille, muun muassa Suomeen.

Vaikka Venäjä on täysin riippuvainen öljystä ja kaasusta, maalla olisi valtavine luonnonvaroineen kaikki edellytykset muuttua myös uusiutuvan energian suurvallaksi. Samalla autoritaarisuuden ja sotilaallisen voimankäytön tilalle voisivat astua demokratia ja kansainvälinen yhteistyö.


Katso myös näitä tuotteita