Venäjä, energiavalta — Öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen

Tynkkynen, Veli-Pekka
Nimeke: Venäjä, energiavalta — Öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen
Tekijät: Tynkkynen, Veli-Pekka (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523451742
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 15.3.2022. Tilattavissa 90 vuorokautta ennen ilmestymispäivää.
Ilmestymispäivä: 15.3.2022
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 220
Tuoteryhmät: Kevät 2022
Kirjastoluokka: 32 VALTIO-OPPI. POLITIIKKA
Energian ja vallan kytkös on Venäjälle kohtalonkysymys. Nykyhallinto hyödyntää öljyä ja kaasua poliittisten tavoitteidensa ajamiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Se kiistää ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen, hamuaa arktisen alueen rikkauksia ja luo ulkoisia uhkakuvia pitääkseen kiinni vallastaan.

Venäjä, energiavalta seuraa öljyn ja kaasun virtaamista venäläisen yhteiskunnan läpi, maan uumenista kotimaisille kuluttajille ja kansainvälisille markkinoille. Teos tutkii, millä tavoin riippuvuutta fossiilisista energianlähteistä oikeutetaan tavallisille venäläisille ja minkälaista roolia ne näyttelevät maan ulkosuhteissa. Esimerkiksi öljy- ja kaasutulojen ansiosta valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom on voinut tarjota huokeaan hintaan ydinvoimalahankkeita ulkomaille, muun muassa Suomeen.

Vaikka Putinin hallinto on täysin riippuvainen öljystä ja kaasusta, maalla olisi valtavine luonnonvaroineen kaikki edellytykset muuttua myös uusiutuvan energian suurvallaksi. Samalla demokratia voisi astua autoritaarisuuden tilalle.


Katso myös näitä tuotteita