Vanhojen käsialojen lukuopas

Impola, Petteri; Frigren, Pirita; Karonen, Petri; Roitto, Matti; Räihä, Antti
Nimeke: Vanhojen käsialojen lukuopas
Tekijät: Impola, Petteri (Toimittaja)
Frigren, Pirita (Toimittaja)
Karonen, Petri (Toimittaja)
Roitto, Matti (Toimittaja)
Räihä, Antti (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523458505
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 24.8.2023
Hinta: 21,00 € (19,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2. painos, 2023
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 355
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 90.5 Historian aputieteet
Avainsanat: käsiala, historia, historiantutkimus, lähdeaineisto, lähdeaineistot, käsikirjoitukset, asiakirjat, kirjoittaminen, kaunokirjoitus, paleografia
Pehmeäkantinen kirja, 2023

34,00 €

Mitä tietäisimme historiasta ilman meille säilyneitä lähteitä? Entä kuinka ymmärtäisimme aikaisempien sukupolvien kirjoituksia ilman taitoa lukea ja tulkita niitä?

Vanhojen käsialojen lukuopas avaa uudella käyttäjäystävällisemmällä tavalla menneiden tekstien salat. Se etenee lähdeaineistotyyppi kerrallaan helpommista teksteistä vaikeampiin ja tarjoaa lukijalleen heti onnistumisen elämyksiä.

Aineistoesimerkit ulottuvat 1500-luvulta 1900-luvun alkuun, ja tekstinäytteiden yhteydessä avataan eri lähdeaineistojen rakennetta, syntyvaiheita ja historiallista merkitystä. Lukija saa laajasti tietoa kielen ja kirjoittamisen kehityksestä, keskeisestä aikalaissanastosta sekä lyhenteistä, mitoista, painoista ja rahayksiköistä. Teos soveltuu näin paitsi opiskelijoiden ja tutkijoiden oppikirjaksi sekä arkistoalan ammattikäyttöön myös sukututkijoiden tärkeäksi tueksi ja innostajaksi.

Digitalisaation myötä tietokoneavusteinen tekstintunnistus paranee ja vanhoja lähdeaineistoja on yhä enemmän saatavilla avoimesti. Tekoäly vaatii kuitenkin vielä pitkään vuorovaikutusta tulkitsevan ihmisen kanssa. Tarvetta ja käyttöä vanhojen käsialojen lukutaidolle on siis enemmän kuin koskaan.


Katso myös näitä tuotteita