Toiminta, tapa ja rakenne — Kohti konstruktionistista synteesiä yhteiskuntateoriassa

Heiskala, Risto
Nimeke: Toiminta, tapa ja rakenne — Kohti konstruktionistista synteesiä yhteiskuntateoriassa
Tekijät: Heiskala, Risto (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789516628076
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € (26,36 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 3. painos, 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 230
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Tiede ja tutkimusmenetelmät
Kirjastoluokka: K30.1 Sosiologia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: yhteiskuntatieteet, yhteiskuntateoriat, toimintateoria, strukturalismi, sosiologia, rationaalisen valinnan teoria, pragmatismi, kriittinen teoria, fenomenologia
E-kirja, 2013
PDF
22,00 €

Toiminta, tapa ja rakenne pyrkii ylittämään perinteisen yhteiskuntateorian vastakkainasettelun, joka vallitsee yhtäältä toimijasta ja toisaalta yhteiskunnan rakenteesta liikkeelle lähtevien teorioiden välillä. Sillanrakentajana on tavan käsite. Teos selvittää olettamuksia toimijasta, toiminnan päämääristä ja toiminnan ympäristöstä ja samalla rakentaa synteesiä keskeisistä yhteiskuntaa koskevista ajattelutavoista.

Tarkastelun kohteina ovat taloustiede, rationaalisen valinnan teoria, weberiläinen toimintateoria, Talcott Parsonsin sosiologia, fenomenologinen sosiologia, pragmatismi, strukturalismi, uusstrukturalistinen semiotiikka sekä sosiologian nykyteoriat (kriittinen teoria sekä Jürgen Habermasin, Anthony Giddensin ja Pierre Bourdieun ajattelu). Näistä lähtökohdista teoksessa päädytään näkemykseen, jota voidaan luonnehtia maltilliseksi konstruktionismiksi. Sen mukaan kaikki inhimillinen todellisuus on tulkittua todellisuutta, mutta luonnonympäristö ja yhteiskunnan rakenne asettavat tulkinnoille omat reunaehtonsa. Toiminta, tapa ja rakenne on yhteiskuntateoreettinen tutkimus, joka kokoavan ja eri perinteitä esittelevän luonteensa vuoksi soveltuu hyvin yhteiskuntatieteiden oppikirjaksi yliopistoissa ja korkeakouluissa. "Parasta saatavilla olevaa lukemistoa sosiologian cum laude -tasolta aina jatko-opintoihin saakka." - Sosiologia 3/2001.


Katso myös näitä tuotteita