Toiminta, tapa ja rakenne — Kohti konstruktionistista synteesiä yhteiskuntatieteissä

Heiskala, Risto
Nimeke: Toiminta, tapa ja rakenne — Kohti konstruktionistista synteesiä yhteiskuntatieteissä
Tekijät: Heiskala, Risto (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789524958844
Tuotemuoto: E-kirja, PDF
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 31.10.2013
Hinta: 22,00 € (20,00 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2013
Julkaisuvuosi: 2013
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: PDF
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: E-kirjat
Tiede ja tutkimusmenetelmät
Kirjastoluokka: 30.1 Sosiologia
Pehmeäkantinen kirja, 2022

29,00 €

Toiminta, tapa ja rakenne pyrkii ylittämään perinteisen yhteiskuntateorian vastakkainasettelun, joka vallitsee yhtäältä toimijasta ja toisaalta yhteiskunnan rakenteesta liikkeelle lähtevien teorioiden välillä. Sillanrakentajana on tavan käsite.

Teos selvittää olettamuksia toimijasta, toiminnan päämääristä ja toiminnan ympäristöstä ja samalla rakentaa synteesiä keskeisistä yhteiskuntaa koskevista ajattelutavoista. Tarkastelun kohteina ovat taloustiede, rationaalisen valinnan teoria, weberiläinen toimintateoria, Talcott Parsonsin sosiologia, fenomenologinen sosiologia, pragmatismi, strukturalismi, uusstrukturalistinen semiotiikka sekä sosiologian nykyteoriat (kriittinen teoria sekä Jürgen Habermasin, Anthony Giddensin ja Pierre Bourdieun ajattelu).

Näistä lähtökohdista teoksessa päädytään näkemykseen, jota voidaan luonnehtia maltilliseksi konstruktionismiksi. Sen mukaan kaikki inhimillinen todellisuus on tulkittua todellisuutta, mutta luonnonympäristö ja yhteiskunnan rakenne asettavat tulkinnoille omat reunaehtonsa.

Toiminta, tapa ja rakenne on yhteiskuntateoreettinen tutkimus, joka kokoavan ja eri perinteitä esittelevän luonteensa vuoksi soveltuu hyvin yhteiskuntatieteiden oppikirjaksi yliopistoissa ja korkeakouluissa. "Parasta saatavilla olevaa lukemistoa sosiologian cum laude -tasolta aina jatko-opintoihin saakka." - Sosiologia 3/2001.



Katso myös näitä tuotteita