Rikoksen ja rangaistuksen filosofia

Yli-Hemminki, Esko; Melander, Sakari; Nuotio, Kimmo
Nimeke: Rikoksen ja rangaistuksen filosofia
Tekijät: Yli-Hemminki, Esko (Toimittaja)
Melander, Sakari (Toimittaja)
Nuotio, Kimmo (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523452015
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 17.10.2022 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 17.10.2022
Hinta: 38,00 € (34,55 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 480
Tuoteryhmät: Syksy 2022
Kirjastoluokka: 33 OIKEUSTIEDE
E-kirja, 2022
EPUB
23,00 €

Rangaistaessa ihmistä häneltä riistetään yksilölle normaalisti kuuluvia oikeuksia ja aiheutetaan tarkoituksellisesti kärsimystä. Tarkoituksellinen kärsimyksen aiheuttaminen on lähtökohtaisesti moraalisesti väärin ja riitelee keskeisten eettisten periaatteiden kanssa. Miten rangaistuksen tuottama kärsimys yksilölle oikeutetaan?

Rikoksen ja rangaistuksen filosofia kuvaa rikosoikeuden ja filosofian yhtymäkohtia. Ikiaikaisten kysymysten lisäksi esiin nostetaan ajankohtaisia näkökulmia rankaisemiseen ja rikosvastuuseen. Asettavatko neurotieteen ja käyttäytymistieteiden tulokset moraaliseen vastuullisuuteen liittyvät käytäntömme kyseenalaiseen valoon? Voisivatko robotit ja tekoäly olla rikosoikeudellisessa vastuussa?

Rikoslaki rangaistuksineen on merkittävä valtion vallankäytön väline, joka vaikuttaa jokaisen elämään. Sen perustavanlaatuiset oletukset tulee voida kyseenalaistaa ja tarpeen tullen määrittää uudelleen. Muuten on vaarana, että ajaudumme epäoikeudenmukaiseen yhteiskuntajärjestykseen, joka ei kohtele jäseniään tasavertaisesti.


Katso myös näitä tuotteita