Pohjoiset painajaiset — Pahojen unien kulttuurihistoria

Koski, Kaarina; Lamberg, Marko; Kanerva, Kirsi; Korhonen, Anu; Koski, Kaarina; Lamberg, Marko; Kanerva, Kirsi; Korhonen, Anu
Nimeke: Pohjoiset painajaiset — Pahojen unien kulttuurihistoria
Tekijät: Koski, Kaarina (Toimittaja)
Lamberg, Marko (Toimittaja)
Kanerva, Kirsi (Toimittaja)
Korhonen, Anu (Toimittaja)
Koski, Kaarina (Kirjoittaja)
Lamberg, Marko (Kirjoittaja)
Kanerva, Kirsi (Kirjoittaja)
Korhonen, Anu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523452787
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 15.9.2024. Tilattavissa 90 vuorokautta ennen ilmestymispäivää.
Ilmestymispäivä: 15.9.2024
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2024
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Sivumäärä: 350
Tuoteryhmät: Syksy 2024
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
Vuonna 1469 käännöstyöhönsä uupunut birgittalaisveli Jöns Budde uneksi stressin kourissa pimeydestä, joka esti häntä työskentelemästä. Suomalaisessa kansanperinteessä painajaisella kuitenkin tarkoitettiin nukkujan päälle hyökkäävää olentoa, joka salpasi uhriltaan hengen. Nämä kateellisten lähettämät kiusaajat vahingoittivat ihmisiä ja karjaa. 1600-luvulla painajaisista kiinnostui myös oikeuslaitos, sillä ne liitettiin noituuteen.

Pohjoiset painajaiset valottaa suomalaisten pahojen unien kiehtovaa kulttuurihistoriaa 600 vuoden ajalta ja nostaa esiin unien yhteyden oman aikansa tapahtumiin. Suomalaisia ovat öisin piinanneet arkisten huolien lisäksi niin helvetin näyt, sotien muistot ja pelko kuin Kyllikki Saaren ratkaisematon murhakin.

Painajaiskuvauksilla on myös poliittinen puolensa: niitä on hyödynnetty opettavaisissa kertomuksissa, joilla on pidetty kansaa kurissa ja nuhteessa. Kuvaukset öisistä kauhuista ovat löytäneet tiensä taiteeseen ja populaarikulttuuriin - ja siten yhä uusien sukupolvien uniin.


Katso myös näitä tuotteita