Kartellien maa — Yritysten yhteistyö teollisessa Suomessa

Kallioinen, Mika
Nimeke: Kartellien maa — Yritysten yhteistyö teollisessa Suomessa
Tekijät: Kallioinen, Mika (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523451896
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 4.8.2022
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 207
Tuoteryhmät: Historia
Yhteiskunta
Talous
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kartellit, liike-elämä, teollisuus, markkinat (taloustiede), kilpailu (talous), kilpailunrajoitukset, määräävä markkina-asema, kilpailuetu, yhteistyö, yritykset, taloushistoria
E-kirja, 2022
EPUB
21,00 €

Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa - jota on kutsuttu myös kartellien luvatuksi maaksi.

Huonosta maineestaan huolimatta kilpailua rajoittaneet kartellit ovat olleet kiinteä osa Suomen taloutta ja kulkeneet käsi kädessä teollisen kehityksen kanssa. Yritysten näkökulmasta keskinäinen kilpailu on usein haitallista, ja myös valtio pitkään kannusti yrityksiä yhteistyöhön tai jopa edellytti sitä.

Kartellien maa kuvaa Suomen liike-elämän kartellisoitumista kartellien syntyvaiheista 1800-luvun jälkipuolelta niiden kieltämiseen 1990-luvun alussa. Ensimmäiset kartellit muodostettiin vientiteollisuudessa, mutta sittemmin niitä ilmaantui myös kotimarkkinoille. Ajan saatossa koordinoituja kilpailunrajoituksia esiintyi kymmenillä aloilla elintarvikkeista tekstiileihin ja kaapeleista kauneustuotteisiin.

Kartellit kiellettiin laissa vuonna 1993, mutta laittomia yritysyhteistyön muotoja paljastuu edelleen säännöllisin väliajoin.


Katso myös näitä tuotteita