Julkistalous

Tuomala, Matti
Nimeke: Julkistalous
Tekijät: Tuomala, Matti (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789524950671
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 36,00 € 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2. painos, 2020
Julkaisuvuosi: 2008
Kieli: suomi
Sivumäärä: 423
Tuoteryhmät: Talous
Yhteiskunta
Politiikka
Tiedä, mistä puhutaan
Kirjastoluokka: K36 TALOUSTIEDE. KANSANTALOUSTIEDE
Koulutusaste: Ammatillinen koulutus
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: julkinen talous, julkiset menot, kansantalous, julkinen sektori, rahoitus, verotus, sosiaaliturva, tulonjako, tuloerot, hyvinvointivaltio
E-kirja, 2009
PDF
25,00 €

Teoksessa tarkastellaan julkista sektoria voimavarojen kohdentajana ja uudelleenjakajana. Miten verot vaikuttavat, ja millainen verojärjestelmän tulisi olla? Miksi julkinen sektori tuottaa ja tarjoaa tiettyjä palveluja sen sijaan, että ne tuotettaisiin yksityisesti? Erityispaino on verotusta koskevissa kysymyksissä. Niistä käsitellään muun muassa ansiotuloverotuksen tulonjako- ja kannustinvaikutuksia, pääomatulojen ja varallisuuden verottamista, ympäristöveroja sekä verokilpailua. Hyvinvointivaltion edellytyksiä pohditaan tarkastelemalla terveydenhoitoa, koulutusta, eläkejärjestelmää ja muita perusturvan rakenteita.

1990-luvun laman aikana monet pitivät hyvinvointivaltion rakenteita talousvaikeuksien aiheuttajana. Kuitenkin vuonna 2008 puhjenneesta kansainvälisestä talouskriisistä keskusteltaessa vain harvat ovat esittäneet hyvinvointivaltion olevan ongelmien syy. Sen sijaan on vaadittu, että valtio pelastaisi kaaokseen ajautuneen rahoitusjärjestelmän ja säätelisi markkinoita. Heijastuvatko valtiolle esitetyt toiveet myös harjoitettuun politiikkaan, vai toistetaanko 1990-luvun laman jälkeiset virheet?

Teos on tarkoitettu korkeakoulujen ja täydennyskoulutuksen oppikirjaksi. Sen käsittelemät teemat ovat tärkeitä kaikille, jotka haluavat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon.


Katso myös näitä tuotteita