Entiset elävät meissä — Saamelaisten historiat ja Suomi

Lehtola, Veli-Pekka
Nimeke: Entiset elävät meissä — Saamelaisten historiat ja Suomi
Tekijät: Lehtola, Veli-Pekka (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523457522
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 9.3.2022
Hinta: 21,00 € (19,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 383
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 92.89 Lapin historia
Avainsanat: saamelaiset, historia, taide, saamelaiskulttuuri, saamelaisuus, inarinsaamelaiset, kolttasaamelaiset, kansalliset vähemmistöt, oikeudet, saamen kieli, identiteetti, vuorovaikutus, etniset ryhmät, vähemmistöpolitiikka, kolonialismi, kielelliset vähemmistöt, kulttuurihistoria, Lappi, Suomi
Äänikirja, 2022
MP3
23,00 €

Kovakantinen kirja, 2022
Suojapaperi
34,00 €

Saamelaisten historia vähemmistönä ja alkuperäiskansana houkuttaa usein suoraviivaisiin tulkintoihin alistetusta kansasta. Tätä tukevat monet kehityskulut, mutta voiko historiasta puhua myös muuten kuin kolonialismin valossa?
Yhtä olennaisia saamelaisten historiassa ovat näkökulmat, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle. On aika nostaa esiin saamelaisten keskinäinen vuorovaikutus ja kanssakäyminen sekä aktiivisuus omien oikeuksiensa puolesta.
Máttut ellet mis - entiset elävät meissä. Teoksessa lähtökohtana on saamelaisten oma historiatietoisuus ja menneisyyden läsnäolo nykypäivässä. Esiin pääsee saamelaisten elävä elämä, ”meijän historiat”. Sen pohjalta eritellään muistamisen tapoja, jotka osoittautuvat tärkeiksi kanaviksi henkilöiden, perheiden ja pienten saamelaisyhteisöjen menneisyyteen. Omat kertomukset ovat olennaisia keskusteltaessa esimerkiksi saamelaisia koskevasta totuus- ja sovintotyöstä. Miksi valtaväestö on edelleen haluton myöntämään menneisyyden kipukohtia?


Katso myös näitä tuotteita