Tekstianalyysi — Miksi kielellisillä valinnoilla on merkitystä?

Heikkinen, Vesa
Nimeke: Tekstianalyysi — Miksi kielellisillä valinnoilla on merkitystä?
Tekijät: Heikkinen, Vesa (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523450806
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2020
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 352
Tuoteryhmät: Perusteokset
Kielet ja kirjallisuus
Kulttuuri ja taide
Viestintä ja media
Kirjastoluokka: 88.2 Suomen kieli
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: tekstianalyysi, kielenkäyttö, kieli ja kielet, tekstit, genret, puheet, merkitykset (semantiikka), kielellinen vuorovaikutus, reseptio, tapaustutkimus
E-kirja, 2020
EPUB
21,00 €

Kielenkäyttöämme ohjaa yhteistyön periaate. Useimmiten haluamme ymmärtää toisen sanomiset oikein.

Välillä ymmärrys jää vajaaksi: ikään kuin puhuisimme eri asioista, vaikka käytämme samojakin sanoja. Kieli, tekstit, puheet ja merkitykset ovat tavan takaa esillä kielteisessä mielessä. Kielestä tulee ongelma, vaikka se voisi olla ratkaisu moneen ongelmaan.

Kielestä puhuminen on vaikeaa, jos meillä ei ole sitä varten yhteistä kieltä. Taidossamme havainnoida ja hallita kielenkäyttöä on parantamisen varaa.

Tekstianalyysi opastaa tunnistamaan, nimeämään ja erittelemään merkityksiä tuottavia kielellisiä valintoja. Teos tarjoaa helposti omaksuttavia työkaluja kenelle tahansa kielestä kiinnostuneelle ja runsaasti käytännön esimerkkejä.

Tekstianalyysiin perehtyminen auttaa ymmärtämään, miksi omasta mielestään neutraalisti kirjoittanut joutuukin somekohun keskelle ja millaisia merkityksiä saattaa piileksiä viattomaan asuun puetussa poliittisessa tekstissä. Tekstianalyysi näyttää, millaisia valintoja arkisessa kielenkäytössämme teemme ja millaisia merkityksiä tuotamme - ja miten.


Katso myös näitä tuotteita