Arvostelukyvyn kritiikki

Kant, Immanuel
Nimeke: Arvostelukyvyn kritiikki
Alkuteos: Kritik der Urteilskraft
Tekijät: Kant, Immanuel (Kirjoittaja)
Pitkänen, Risto (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789524954631
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)

Alkuteos: Kritik der Urteilskraft
Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 544
Tuoteryhmät: Filosofia ja uskonto
Kirjastoluokka: 17.5 Yleinen estetiikka
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: estetiikka, arvostelukyky, maku (arvostelukyky), taidefilosofia, arvofilosofia, filosofia
E-kirja, 2018
PDF
25,00 €

Arvostelukyvyn kritiikki on estetiikan kiistaton klassikko. Teos rakentaa siltaa luonnontieteiden kausaalilakien maailman ja moraalisen ajattelun tahdonvapauden ja moraalisten päämäärien valtakuntaa erottavan kuilun välille. Se antaa ihmiselle paikan maailmassa tiedonjanoisena, toimivana ja tuntevana olentona.

Kantin mukaan estetiikka ei ole vain mieltymysten ja mielipiteiden asia, vaan siitä, onko jokin kaunista vai ei, voi olla oikeassa tai väärässä. Kant rakentaa selityksen ja todistuksen sille, että subjektiivisesta perustastaan huolimatta luonnonkauneutta koskeva arvostelma ei ole vain henkilökohtaisen mieltymyksen ilmaisu, vaan sillä on oikeutus vaatia kaikkia muita yhtymään arvostelmaan ikään kuin velvollisuudesta.

Kant laajentaa esteettisen piiriä arkielämän puolelle esimerkiksi kuvailemalla, mitä maku vaatii illalliskutsuilta tai huoneen sisustukselta. Reunahuomautuksissaan Kant pohtii monenlaisia selityksiä esteettisille ilmiöille ja mm. esittää esimerkkien ryydittämän psykofyysisen selityksen sille, miksi vitsi naurattaa.


Katso myös näitä tuotteita