Vuorovaikutusta luokkahuoneessa — näkökulmana keskustelunanalyysi

Tainio, Liisa
Nimeke: Vuorovaikutusta luokkahuoneessa — näkökulmana keskustelunanalyysi
Tekijät: Tainio, Liisa (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789524950107
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € (26,36 € alv 0 %)


Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 1. painos, 2007
Kieli: suomi
Sivumäärä: 331
Tuoteryhmät: Kasvatus ja psykologia
Kirjastoluokka: K88.2 Suomen kieli
Kansalliskirjaston asiasanat: keskustelunanalyysi, opettaja-oppilassuhde, keskustelu, sosiaalinen vuorovaikutus, kielellinen vuorovaikutus, vuorovaikutus, luokkayhteisö, luokkatyöskentely, oppitunnit, työrauha (työyhteisöt)
E-kirja, 2007
PDF
19,00 €

Vuorovaikutusta luokkahuoneessa tarkastelee suomalaisen luokkahuonevuorovaikutuksen
monimuotoisuutta etnometodologisen keskustelunanalyysin keinoin. Oppitunneilla tapahtuvaa kielellistä ja ei-kielellistä toimintaa, opetusvuorovaikutuksen lainalaisuuksia ja normeja eritellään koululuokissa kuvanauhoitetuista aineistoista. Teoksessa analysoidaan luokkahuoneen vuorovaikutusta ottamalla huomioon sen institutionaaliset päämäärät ja eriytyneet osallistujaroolit.

Opettajan ja oppilaan roolien näkökulmasta tutkitaan myös vallankäyttöä ja sukupuoleen liittyvien merkitysten nivoutumista osaksi osallistujien toimintaa. Teoksessa etsitään vastauksia moniin ajankohtaisiin kysymyksiin: Millaisia ovat hyvät kysymykset ja tehtävät? Millainen kysymys edistää parhaiten oppimista? Miten opettajat toimivat, jos oppilas vastaa väärin? Miten opettaja muotoilee antamansa palautteen? Miksi oppilaat joskus viittaavat, toisinaan eivät? Miten oppilaat kertovat siitä, etteivät ole ymmärtäneet? Miten sukkuloidaan vapaa-ajan ja tehtävän suorittamiseen liittyvien puheenaiheiden välillä? Milloin oppilaiden huumori muuttuu hauskapidosta työrauhan rikkomiseksi? Palautuuko työrauha parhaiten huumorin avulla?

Vuorovaikutusta luokkahuoneessa tarjoaa paitsi ajantasaista tutkimustietoa myös teoreettisen perustan, analyyttiset eväät sekä käytännöllisiä neuvoja tutkimuksen tekemiseen. Samalla se antaa alan tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille kuvan opetustyön haasteista ja opettajien toimintatavoista. Kirjoittajat ovat keskustelunanalyytikkoja, joilla kaikilla on kokemusta opettamisesta suomalaisissa kouluissa.


Katso myös näitä tuotteita