Representaatio — tiedon kivijalasta tieteiden työkaluksi

Knuuttila, Tarja; Lehtinen, Aki Petteri
Nimeke: Representaatio — tiedon kivijalasta tieteiden työkaluksi
Tekijät: Knuuttila, Tarja (Toimittaja)
Lehtinen, Aki Petteri (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789524951371
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)


Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 1. painos, 2010
Kieli: suomi
Sivumäärä: 388
Tuoteryhmät: Filosofia ja uskonto
Kielet ja kirjallisuus
Kulttuuri ja taide
Uusia alkuja
Kirjastoluokka: K11.5 Nykyajan filosofia
Kansalliskirjaston asiasanat: representaatio, filosofia, tieteenfilosofia, tietoteoria, taidefilosofia, pragmatismi, kielifilosofia, esittäminen, semiotiikka, taideteoriat, logiikka, merkit, kieli, taide, merkitykset, kirjallisuus, surrealismi, lyriikka, kirjallisuuden kieli, videotaide, kognitiotiede, kognitio, aivotutkimus, värit, sosiaalitutkimus, tietojenkäsittelytieteet, tieteentutkimus, Rorty, Richard, Wittgenstein, Ludwig, Peirce, Charles Sanders, Goodman, Nelson, Locke, John, Descartes, René, Hume, David, Kant, Immanuel, Husserl, Edmund, Quine, Willard Van Orman, Heidegger, Martin, Jandl, Ernst, Isou, Isidore, Pimenta, Alberto, Rekula, Heli
Ladattava digitaalinen julkaisu, 2010
PDF
18,75 €

Representaatio, esittäminen, on jokapäiväistä toimintaamme. Erilaiset merkit, mallit, äänet, kuvat, mielteet ja signaalit esittävät jotakin itsensä ulkopuolista: liikennemerkki sääntöä, sanomalehden uutisotsikko tapahtumaa maailmassa, kartta maantieteellistä todellisuutta, lause puhujan ajatusta. Näin on tapana ajatella, ja representaatio on tuttu myös tieteen ja taiteen käytännöistä.

On kuitenkin epäselvää, mitä erilaiset representaatiot oikein esittävät ja miten. Mitä käsite lopulta tarkoittaa ja mitä sillä tehdään? Onko siitä enemmän haittaa kuin hyötyä filosofian ja tieteellisen tutkimuksen peruskäsitteenä?

Teoksessa tarkastellaan representaation käsitteen tietoteoreettista taustaa sekä sen käyttöjä filosofiassa, kirjallisuuden ja taiteiden tutkimuksessa, kognitiotieteessä, yhteiskuntatieteissä ja tieteen tutkimuksessa. Tulkinnat representaatiosta tuodaan vuoropuheluun moninaisten esittämisen välineiden ja tapojen kanssa. Näin teos avaa tuoreen monitieteisen näkökulman representaation kysymykseen.

"Representaation käsitteen ympärille kasaantuneet ongelmat ovatkin johtaneet puheeseen representaation kriisistä. Toisaalta erilaiset yhteiskunnallisesti virittyneet konstruktivistiset suuntaukset katsovat ylittäneensä representaation kriisin: kulttuuri ja sosiaalinen todellisuus ovat niiden mukaan erilaisin representaatioin tuotettuja ja sellaisina erilaisten intressien ja ideologioiden läpäisemiä."


Katso myös näitä tuotteita