Orientin etymologinen sanakirja

Karttunen, Klaus
Nimeke: Orientin etymologinen sanakirja
Tekijät: Karttunen, Klaus (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789524953061
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 3-7 arkipäivää
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)


Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2014
Julkaisuvuosi: 2013
Kieli: suomi
Sivumäärä: 316
Tuoteryhmät: Historia
Kielet ja kirjallisuus
Kulttuuri ja taide
Kirjastoluokka: 87.9 Etymologia. Onomastiikka
Kansalliskirjaston asiasanat: etymologiset sanakirjat, suomen kieli, lainasanat, etymologia, orientalistiikka, itämaiset kielet, itämaat, Aasia
E-kirja, 2014
PDF
24,00 €

Mitä yhteistä on alkoholilla, kaljalla, kapakalla, kolpakolla, punssilla ja totilla - muuta kuin aihepiiri? Kaikki nuo sanat tulevat itämaisista kielistä. Orientin etymologinen sanakirja esittelee yli 800 suomen kielen sanaa ja käsitettä, joiden juuret ovat jossakin itämaisessa kielessä.

Kirjo ulottuu Agricolan kielestä vuosituhannen vaihteen japanilaiseen ruokasanastoon. Teos esittelee kunkin sanan historiaa ja käyttöä suomeksi sekä kartoittaa sen päätymistä suomeen. Ohessa tarjoillaan myös runsaasti tietoa käsitteiden kulttuurihistoriasta.

mamelukki - Otawa 1863, ruotsin ja saksan mameluck, ra. mamelouk, engl. mameluke, it. mammalucco, arabiasta, eri kielissä myös erilaisia kuv. merkityksiä. Vapautetuista orjista muodostettu henkivartiosto, joka vuonna 1252 kaappasi vallan Egyptissä ja muodosti 1800-luvun alkuun saakka maan hallitsevan luokan. Alun perin (ei-afrikkalaista) orjaa ja omistusta tarkoittanut ar. mamluk on johdettu omistamista ja hallitsemista tarkoittavasta malaka-verbistä (vrt. malik 'kuningas', mamlaka 'valtio'). (...) "mamelukit - Egyptin paschojen wakinainen sotawäki, alkuansa mongolilaisista orjista muodostettu". Tove Janssonin mamelukki on kala.

Klaus Karttunen (s. 1951) on ollut Etelä-Aasian tutkimuksen ja indoeuropeistiikan professori Helsingin yliopistossa ja Suomen oppihistoriallisen seuran puheenjohtaja. Hän on julkaissut Intian klassisen kirjallisuuden käännöksiä sekä tutkimuksia muinaisista kulttuurikontakteista ja oppihistoriasta.


Katso myös näitä tuotteita