Näytön paikka — Tutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö

Raivio, Kari
Nimeke: Näytön paikka — Tutkimustiedon käyttö ja väärinkäyttö
Tekijät: Raivio, Kari (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523450189
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € (26,36 € alv 0 %)


Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 285
Tuoteryhmät: Yhteiskunta
Tiede ja tutkimusmenetelmät
Kirjastoluokka: 30 YLEINEN YHTEISKUNTATIEDE
Kansalliskirjaston asiasanat: tutkimustieto, tiede, tieteellinen tieto, yhteiskunnalliset vaikutukset, päätöksenteko, tiedeviestintä, julkinen keskustelu, uskomukset, väärinkäyttö, näyttöön perustuvat käytännöt, tutkimusetiikka
E-kirja, 2019
EPUB
19,00 €

Modernissa informaatiotulvassa on hankala suunnistaa. Internetin ansiosta tietoon on helppo päästä käsiksi, mutta sen laadusta ei ole takeita. Mediassa pinnalle nousevat koukuttavat klikkiotsikot, ja valeasiantuntijoita tai perättömiä väitteitä voi olla vaikea erottaa tutkitusta tiedosta. Tiede on itseään korjaava prosessi, jossa aiemman tutkimuksen tulokset saatetaan joskus uuden tutkimuksen perusteella kumota. Tästä huolimatta - tai juuri siksi - tutkimustieto on paljon tukevampi pohja päätöksenteolle kuin mutu-uskomukset, omia intressejään ajavien tahojen yksipuoliset tulkinnat tai suoranaiset valheet.

Näytön paikka kuvaa asiantuntevasti tutkitun tiedon ja todisteiden käyttöä esimerkiksi yhteiskunnan päätöksenteossa, ilmastonmuutosta vastaan kamppailtaessa sekä lääketieteellisten hoitojen ja niiden vaikutusten arvioinnissa. Se tarkastelee tieteellisen tiedon luotettavuuden kriteereitä tarttuen myös tutkimuksen varjopuoliin: tulosten vääristelyyn, sepittämiseen ja plagiointiin.

Tutkimustieto muuttaa yhteiskuntia, yritysmaailmaa ja ihmisten elämää. Siksi on tärkeää, että sen merkitys tunnustetaan ja että se kulkee tiiviisti mukana tulevaisuutta rakennettaessa.


Katso myös näitä tuotteita