Kutistuva maailma — elinympäristöjen häviämisen populaatioekologiset seuraukset

Hanski, Ilkka; Kalliola, Iiris
Nimeke: Kutistuva maailma — elinympäristöjen häviämisen populaatioekologiset seuraukset
Tekijät: Hanski, Ilkka (Kirjoittaja)
Kalliola, Iiris (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789524950008
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 31,00 € (28,18 € alv 0 %)


Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2014
Kieli: suomi
Sivumäärä: 295
Tuoteryhmät: Ympäristö ja luonto
Kirjastoluokka: 56.9 Ekologia. Eliömaantiede
Kansalliskirjaston asiasanat: biotooppi, habitaatti, katoaminen, tuhoutuminen, pirstoutuminen, ympäristönmuutokset, vaikutukset, eliöt, populaatiot, ekosysteemit, sukupuuttoon kuoleminen, populaatioekologia, luonnonsuojelu, ympäristönsuojelu
E-kirja, 2009
PDF
23,00 €

Elinympäristöjen häviäminen ja pirstoutuminen on tärkein syy lajien uhanalaistumiseen ja luonnon monimuotoisuuden häviämiseen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kutistuva maailma kertoo elinympäristöjen häviämisen seurauksista yksilöille, eliökannoille ja lajeille.

Elinympäristöjen häviäminen muuttaa lajien elinoloja ja lisää niiden sukupuuttoriskiä. Myös
elinympäristöjen pirstoutuminen pieniksi toisistaan erillisiksi laikuiksi on lajeille uhka, koska pienet ja eristyneet populaatiot häviävät helposti monestakin syystä. Väestönkasvu ja valtavasti lisääntynyt luonnonvarojen käyttö uhkaavat aiheuttaa maailmanlaajuisen massasukupuuton. Suuri osa kirjan esimerkeistä tulee Suomen metsistä, joissa lähes viidesosa eliölajeista on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä. Tämä johtuu siitä, että luonnontilaisten ja luonnontilaisen kaltaisten metsien osuus on kutistunut murto-osaan niiden alkuperäisestä pinta-alasta. Teoksen näkökulma on populaatioekologinen, ja aihetta lähestytään havainnollisesti tarkastelemalla paikallisten kantojen muutoksia ja niiden vaikutuksia lajin populaatioihin laajemminkin. Mitä ovat sukupuuttokynnys, sukupuuttovelka ja ekologinen loukku? Minkälaisia evolutiivisia vaikutuksia elinympäristöjen häviämisellä on?

Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat perehtyä pintaa syvemmältä elinympäristöjen häviämisen ja pirstoutumisen populaatioekologisiin seurauksiin. Kirja sopii myös ekologian ja suojelubiologian opetuksen tueksi yliopistoon, ammattikorkeakouluun ja lukioon.


Katso myös näitä tuotteita