Kiveen hakattu? — Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa

Nissinen, Martti; Vähäkylä, Leena
Nimeke: Kiveen hakattu? — Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa
Tekijät: Nissinen, Martti (Toimittaja)
Vähäkylä, Leena (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789524954860
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € (26,36 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 199
Tuoteryhmät: Filosofia ja uskonto
Historia
Tiede ja tutkimusmenetelmät
Kirjastoluokka: 91.1 Vanha aika
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: pyhät kirjat, Qumranin kirjoitukset, käsikirjoitukset, tekstintutkimus, tekstikritiikki, raamatunhistoria, eksegetiikka, arkeologia, varhaiskristillisyys, juutalaisuus, historia
E-kirja, 2018
EPUB
19,00 €

Tulipalo tuhoaa kaupungin, kivenhakkaajan taltta lipsahtaa, käsikirjoituksen jäljentäjä tekee kynttilänsä valossa kirjoitusvirheen, paperi rasahtaa rikki terävän mustekynän alla.

Pyhät tekstit eivät ole ajan hampaalta ja inhimillisiltä erheiltä suojattuja sen paremmin kuin maallisetkaan hengentuotteet, vaikka Raamattuun ja vanhoihin traditioihin usein liitetään ajatus juuri muuttumattomuudesta. Tekstit ja perinteet elävät jatkuvasti, toisinaan myös tietoisen valinnan seurauksena: esimerkiksi Paavali siteeraa Vanhan testamentin tekstejä omaan retoriikkaansa sopivasti, ei välttämättä sanatarkasti. Tekstien muutoksiin ovat vaikuttaneet myös kulttuuriset ja yhteiskunnalliset muutokset, esimerkiksi väestönsiirrot, kaupunkien tuhoutumiset sekä erilaisten kulttuuriperinteiden kohtaamiset ja sulautumiset.

Kiveen hakattu? raottaa pyhien tekstien historiaa ja teksteihin tehtyjä perusteltuja ja dokumentoituja muutoksia vieden samalla pohjaa fundamentalismilta. Esimerkiksi Raamatun muuttumattomuus on illuusio: vanhat käsikirjoitukset ovat aina olleet erilaisia sekä kokoonpanoltaan että sisällöltään. Muinaiset tekstit ovat suodattuneet meidän aikaamme lukuisten kirjureiden ja kääntäjien kätten kautta.


Katso myös näitä tuotteita