Hyvän tekeminen ja valta — humanitarismin kriittistä tarkastelua

Johansson, Frank; Pitkänen, Kati
Nimeke: Hyvän tekeminen ja valta — humanitarismin kriittistä tarkastelua
Tekijät: Johansson, Frank (Toimittaja)
Pitkänen, Kati (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789524953054
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 7-14 arkipäivää
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 2014
Julkaisuvuosi: 2014
Kieli: suomi
Sivumäärä: 288
Tuoteryhmät: Filosofia ja uskonto
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: 32.2 Ihmisoikeudet. Kansalaisen asema yhteiskunnassa
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: auttaminen, altruismi, avustustoiminta, hyväntekeväisyys, valta, vallankäyttö, ihmisoikeudet, poliittiset kriisit, sodat, kriisinhallinta, humanitaarinen interventio, kansainvälinen apu, katastrofiapu, kehitysyhteistyö, avustusjärjestöt, ihmisoikeusjärjestöt, humanismi, globalisaatio, kehitys, kritiikki
Kylmän sodan päättymisen jälkeen ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja kaukana hätää kärsivien auttamisesta on tullut itsestäänselvyys. Harvoin kuitenkin mietitään auttamisen suhdetta läntiseen valtaan ja itse auttamisjärjestelmän syviä ristiriitoja. Auttamisen kipeistä kysymyksistä ei puhuta järjestöjen markkinoinnissa eikä uutisissakaan.

Teos kyseenalaistaa arkinäkemyksen humanitarismista puhtaana hyvän tekemisenä ja vaatii miettimään itsestäänselvyyksinä pidettyjä asioita toisesta näkökulmasta. Humanitarismi ja siihen liittyvä aktivismi nähdään keskeisenä osana läntistä globaalihallintaa, kansainvälisenä järjestelmänä, joka luo omat sääntönsä ja käytäntönsä. Kirjoittajat ovat oikeustieteilijöitä, antropologeja, kehitysmaatutkijoita ja mediatutkijoita.

"Antiikin Roomassa humanitas tarkoitti hyviin taitoihin perehdyttämistä ja kasvattamista. (...) Englanninkielinen sana humanity tai ranskankielinen humanité tarkoittavat sekä ihmiskuntaa että inhimillisyyttä. Humanitaarinen viittaa jälkimmäiseen, ja yleisimmin sitä käytetään kuvaamaan apua (ruokaa, vettä, lääkkeitä, hoitoa ja suojaa), jota annetaan sodan tai luonnonkatastrofien uhreille. Juridisena terminä humanitaarinen oikeus tarkoittaa niin sanottuja sodan lakeja (...) joilla säädetään, miten sodan uhreja (haavoittuneita, vankeja ja siviilejä) tulee kohdella ja kuka on oikeutettu tätä apua saamaan.."

"Espanjalaisten 1500-luvun Amerikan valloittajien argumentit ovat itse asiassa samoja, jolla kaikkia kansainvälisen yhteisön väliintuloja perustellaan edelleenkin: muiden takapajuisuus, yleismaailmallisia arvoja loukkaavan käytöksen lopettaminen, viattomien puolustaminen julmilta toisilta ja yleismaailmallisten arvojen levittäminen. Tosin nyt nuo arvot yleensä ovat kristinuskon sijasta ihmisoikeudet."

Kirjoittajat Lilie Chouliaraki, Alex de Waal, Costas Douzinas, Mark Duffield, Stephen Hopgood, Frank Johansson, David Kennedy, Anne Orford ja Fabrice Weissman

VTM Frank Johansson on ollut ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston palveluksessa 22 vuotta ja järjestön toiminnanjohtaja vuodesta 1996. Sitä ennen hän työskenteli ulkomaantoimittajana Hufvudstadsbladetissa ja Dagens Nyheter -lehdessä. Toimittajana hän vietti pitkiä aikoja Afrikassa.


Katso myös näitä tuotteita