Hankala sukupuoli — Feminismi ja identiteetin kumous

Butler, Judith
Nimeke: Hankala sukupuoli — Feminismi ja identiteetin kumous
Tekijät: Butler, Judith (Kirjoittaja)
Pulkkinen, Tuija (Kääntäjä)
Rossi, Leena-Maija (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789516629134
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 33,00 € (30,00 € alv 0 %)

Kustantaja: Gaudeamus
Painos: 3. painos, 2021
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Sivumäärä: 271
Tuoteryhmät: Filosofia ja uskonto
Yhteiskunta
Sukupuolentutkimus
Kirjastoluokka: 30 YLEINEN YHTEISKUNTATIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kieli ja kielet, naistutkimus, feminismi, subjekti (filosofia), sukupuoli, filosofia, sukupuoli-identiteetti, naiset, identiteetti, naisellisuus, ruumiillisuus, ruumis, psykoanalyysi, psykoanalyyttiset teoriat, seksuaalisuus, lesbous, seksuaalinen identiteetti
Hankala sukupuoli on feministisen teorian nykyklassikko, joka tarkastelee sukupuolta kielellisinä ja fyysisinä tekoina ja toiston tuloksena, yhteiskunnallisten rajoitusten muotoilemana mutta myös muutosten alueena.

Butler esittelee teoksessa keskeiset käsitteensä, sukupuolen performatiivisuuden ja heteroseksuaalisen matriisin. Niiden avulla hän osoittaa, kuinka vakiintuneiden eleiden varaan rakennettu sukupuoli tuotetaan yhä uudelleen normatiivisessa heteroseksuaalisessa järjestyksessä.

Butler muistuttaa, että vaikka sukupuolen tekeminen usein johtaa meidät hankaluuksiin, hankaluus voi tarjota mahdollisuuksia myös kumoukselliselle vastarinnalle. Muun muassa Michel Foucault'n, Simone de Beauvoirin, Julia Kristevan, Monique Wittigin, Gayle Rubinin, Jacques Lacanin ja Claude Lévi-Straussin tekstien kanssa kriittisesti keskustellen Butler pyrkii ja pääsee teoksessaan eroon jyrkän kaksijakoisesta sukupuolikäsityksestä.

Teos on omiaan käytettäväksi keskusteltaessa ajankohtaisista sukupuoleen liittyvistä teemoista. Samoin se soveltuu oppikirjaksi monille ihmis- ja yhteiskuntatieteiden aloille.


Katso myös näitä tuotteita